Provoz venkovního bazénu není levný. Jsou ale možnosti, jak nějakou tu korunu ušetřit

Ostatní 06. dubna 2020 | 16:37 — Helena Malá
Venkovní bazény lidé milují, ale jejich provoz není zrovna levný. Existují však možnosti, jak na něm nějakou tu korunu ušetřit. Pomoci mohou například solární plachty.
Další 3 fotografie v galerii
Koupací sezonu v zahradním bazénu lze snadno prodloužit / Depositphotos

Pokud má člověk na zahradě  bazén o velikosti 3 x 6 metrů a hloubce 1,2 až 1,5 metru, jde v řeči čísel o objem asi 28 metrů krychlových. Když bazén napustíte jednou ročně a pak jej na zimu vypustíte do úrovně pod trysky nebo pod protiproud (aby trubky nezamrzly), tak při průměrné ceně stočného 70 Kč za metr krychlový vody vyjde zazimování bazénu na asi 2 500 korun. Když pak k sezonnímu provozu připočítáte čištění, filtraci a dezinfekci, ročně „bazénová chemie“ vyjde kolem pěti tisíc korun.

V našich klimatických podmínkách trvá koupací sezona v odkrytém bazénu přibližně 72 dní v roce. Podle materiálu, ze kterého je bazén vyroben, je tak třeba počítat s náklady 20 až 31 tisíc korun, což představuje 300 až 600 korun na koupací den. Pokud ale máte bazén zakrytý, cena koupacího dne rapidně klesá a klesnou také výdaje na chemii.

Plachta ušetří peníze

Jenže pořídit si zastřešení bazénu není levná záležitost a přijde vás na desítky tisíc korun. Jde to ale i jinak, nemalou úsporu vám zajistí třeba solární plachta. Jde v podstatě o bublinkovou tepelně-izolační fólii. Svojí modrou nebo černou barvou dobře absorbuje energii slunečního záření a následně ohřívá vodu. Současně pomáhá udržet příjemnou teplotu bazénu a zachycuje nečistoty. Solární plachta dále snižuje odpařování vody a bazénové chemie, takže šetří náklady na provoz koupaliště.

  • Plave na hladině bazénu a přitom zachytává sluneční záření.
  • Přes den ohřívá vodu, během noci zpomaluje její ochlazování.
  • Obnovitelné zdroje energie lze díky ní využívat levně, účinně a užitečně.
  • Efektivitu určuje materiál, tloušťka a barva.

Výhody tepelně-izolační fólie

  • Solární plachta ohřívá vodu, takže prodlužuje sezonu koupání.
  • Majitelům bazénů zpříjemní především chladnější letní dny.
  • Tepelně-izolační fólie v ideálním případě zakrývá celou plochu bazénu, takže zachycuje padající listí a nečistoty, čímž pomáhá s úklidem.
  • Pokud chcete zadržet teplo uvnitř nádrže během noci, pokryjte hladinu bublinkovou fólií.

Záleží i na barvě

Více slunečního záření absorbuje černá solární plachta, menších zisků dosahuje modrá fólie. Nepřímo úměrná bývá životnost. Černá solární plachta o stejné tloušťce pravděpodobně doslouží dříve než modrá, právě kvůli vyšší námaze. Co se týká ohřevu vody, nejúčinnější bývá průhledná plachta a tmavé dno bazénu.

V souvislosti s plachtou dejte pozor také na bazénovou chemii, i tady totiž platí, že všeho moc škodí. Pokud obsah chlóru překročí hranici 0,3 – 0,5 mg/ l, může materiál tepelně-izolační fólie poškodit a snížit její životnost.

Roli hraje také materiál

Užitné vlastnosti závisejí především na druhu materiálu. K dostání jsou solární plachty vyrobené z dobře známého polyvinylchloridu (PVC), ale kvalitnější bývá polyethylen (PE). Vyberte kulatou, oválnou, nebo hranatou fólii tak, aby dostatečně pokrývala celou plochu bazénu.

Dávejte pozor, jestli solární plachta obsahuje účinný UV stabilizátor, který prodlužuje životnost. Roli hraje také mechanická námaha (šetrné zacházení) a tloušťka materiálu. 180 mikrometrů neboli mikronů (tisícin milimetru) vydrží zhruba dva roky, 500 mikronů vydrží až 12 let.

Trvanlivost materiálu dále prodloužíte vhodným zacházením. Solární plachta strádá přetahováním přes hrany bazénu a skládáním, takže zvažte přikoupení speciálního navijáku (rolu). Fólii potom elegantně navinete a uskladníte. O tom, jak lze zahradní bazén vyrobit z balíků slámy, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu