Domácí chov chameleonů není složitý. Zvířata se ale nedožívají vysokého věku

Mazlíčci 20. února 2020 | 12:15 — Helena Malá
Chovat doma v teráriu chameleona zvládne i zátečník. Není to nic složitého, ale i tak je třeba dodržet určitá pravidla. Pokud s chovem tohoto ještěra teprve začínáte, je vhodnější si pořídit samce.
Další 3 fotografie v galerii
Chov chameleonů zvládne i začátečník / Depositphotos

Domovinou chameleonů je Afrika, Arabský poloostrov, Indie, Cejlon, ale i oblast kolem Středozemního moře. U nás se prodávají havně druhy pocházející v zásadě z lesních biotopů.

Velikost chameleonů se pohybuje od několika málo centimetrů až po 3/4 metru. Charakteristickým znakem čeledi je dlouhý vymrštitelný jazyk s rozšířeninou na konci, jehož pomocí chameleoni lapají kořist – hmyz, pavouky nebo menší obratlovce.

Největší zvlášnosti chameleonů

Kromě vymrštitelného jazyka je největším tajemstvím chameleonů jejich schopnost měnit barvu. Dokáží to sice i jiná zvířata, ale u chameleonů to je unikátní věc. Mají na kůži buňky zvané iridophory, ve kterých jsou krystaly, které chameleon ovládá a jejich přeskupováním pak odrážejí různé odstíny světla a různé barvy celého spektra. To dokáží dokonce různě na různých částech těla. Takže nejde o žádná barviva, jen vlastně optický klam.

Jedinečné jsou také oči chameleonů. Mají tu schopnost, že se dokáží pohybovat každé zvlášť nezávisle na sobě.

Prsty na silných nohou jsou srostlé vždy do dvou proti sobě postavených skupin, které umožňují dobře obejmout větev a šplhat. Ocas téměř všech chameleonů je chápavý a tvoří určitým způsobem „pátou“ nohu.

V zajetí moc dlouho nežijí

Chov v zajetí není složitý, ale i v případě, když se chameleonům věnuje maximální péče, nedožívají se v teráriích obvykle dlouhého věku. Chyba je buď v nedostatku slunečního záření (chameleoni se v přírodě velmi rádi sluní), nebo v omezené nabídce dostatečně pestré potravy. Průměrný věk samce se pohybuje kolem šesti let, samice žijí podstatně kratší dobu než samci, a to asi 3 - 4 roky. U samic hraje důležitou roli počet snůšek. Každá snůška je pro samici velmi náročná a vyčerpávající a v podstatě jí zkracuje délku života. 

Vysoké terárium je základ

V prvé řadě musíte pořídit terárium. To by mělo mít minimálně plochu 1 m2 a stěny patřičně vysoké, mělo by mít také ventilační mřížky nutné k oběhu vzduchu. Vrchní plochu terária nechejte zakrytou jen mřížkou či pletivem. Svítit byste svému novému mazlíčkovi měli asi 12 hodin denně, v zimě 10 hodin, k osvětlení se používá obvykle zářivka s podílem UVB. UVB záření je nutné pro tvorbu vitaminu D.

Teplota by měla být v rozmezí 24 – 30 °C, ale s možností jednoho místa s teplotou i nad 30 °C, této teploty dosáhnete i obyčejnou žárovkou. Proti popálení zvířete je potřeba vložit před žárovku ochrannou síťku.

Jako substrát na dno se používá neprašný písek, nebo rašelina, či jejich směs. Chameleon by měl mít možnost šplhat po různých větvích (pozor - ne z jehličnanů), kdy síla větví by měla být taková, aby je chameleon dokázal obejmout tlapkou. Dále terárium můžete doplnit živými a umělými rostlinami. Nesmíte zapomenout na dostatečnou vlhkost, kterou udržujete občasným rosením listů rostlin odstátou vodou, minimálně jednou denně. Tím také umožníte chameleonovi přísun tekutin. Chameleoni totiž neumějí pít z misky, ale vodu pouze olizují z listů nebo ze stěn terária, proto jim terárium co nejčastěji roste vlažnou vodou. Ale jinak většina chameleonů nemá ráda vodu na svém těle.

Pestrá strava

Menší druhy krmte malým hmyzem, větším dopřávejte větší druhy hmyzu a menší obratlovce. V létě jim potravu zpestřete hmyzem, který nachytáte v přírodě. Čím pestřejší bude potrava, kterou jim nabídnete, tím větší šanci máte, že se u vás dožijí delšího věku.

Mladé chameleony krmte denně, a to v neomezených dávkách. Dospělé pak krmte každý druhý den. Dospělý jedinec spořádá asi 7 až 10 cvrčků. Mají rádi i jiný hmyz, třeba sarančata, mouchy, šváby a podobně. Naopak odborníci nedoporučují krmit chameleony bodavým hmyzem, plošticemi, tučnými červy nebo ovocem. O tom, jak léčit vystrašené psy pomocí feromonů, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu