Potřebujete vyčistit troubu? S našimi tipy to můžete zvládnout rychle a levně

Dům 05. března 2019 | 12:04 — Veronika Prášilová
S připečenými kousky jídla či poprskanými skleněnými dvířky trouby bojuje občas každá hospodyňka. Zbavit se těchto nečistot pak bývá občas oříšek, který drnká na naše nervy. V takovém případě můžete sáhnout po chemických prostředcích, které jsou určeny přímo pro očistu pečicí trouby.
Další 3 fotografie v galerii
S nečistotou v troubě pomůže zatočit ocet i jedlá soda / Depositphotos

Anebo se podíváte do spíže, odkud vytáhnete pár běžných surovin, a s mastnotou a usazeninami zatočíte po svém.

Osvědčení pomocníci

Ano, i v boji s nečistotami v troubě vám pomohou naši stáří známí, tedy jedlá soda, ocet, voda a citron. Jejich sílu a skvělé vlastnosti už znaly naše babičky, které tyto osvědčené metody doporučují dodnes a nedají na ně ani náhodou dopustit.

Kaše ze sody zatočí se špínou

Na celkovou očistu trouby se jednoznačně osvědčila pasta umíchaná z jedlé sody a citronové šťávy. Přesný poměr vám nikdo nepoví, ale výsledná konzistence by měla odpovídat kaši, která se bude dobře roztírat po stěnách i na skle trouby.

K lepšímu nanášení směsi můžete použít buď houbičku, nebo klidně kartáček na zuby, se kterým se dostanete i do různých záhybů. Jen se vyhněte topnému tělesu, na které se čisticí prostředek nesmí dostat. Pastu nechte působit ideálně přes noc, aby zaschla.

Ráno na ni s pomocí rozprašovaše nastříkejte ocet. Směs spolu začne vzájemně reagovat pěněním, které pomůže k uvolnění zbývajících nečistot. Vše pak setřete s pomocí vlhké houbičky, jejíž hrubší strana vám případně pomůže odstranit přilepené kousky pasty. Pak už jen troubu dočistěte.

Citronové páry pomohou s prskanci 

Pokud nutně nepotřebuje očistu celá vaše trouba, ale chcete jen odstranit připečené prskance z aktuálního vaření, troubu nevypínejte a nechte ji rozpálenou na 160 stupňů Celsia. Do ní vložte pekáček s vodou, do níž jste vymačkali šťávu z celého citronu, a nechejte směs zahřívat tak dlouho, než se začne uvolňovat pára.

Od tohoto momentu ji nechejte v provozu ještě čtvrt hodinky, pak ji vypněte, ale rozhodně neotvírejte. Díky nakumulované páře totiž začne mastnota i připáleniny povolovat, takže vše nakonec jen zlehka setřete houbičkou. Závěrečnou očistu však provádějte, dokud je trouba ještě teplá.

A stejné ingredience pak můžete využít také při čištění mikrovlnné trouby, ve které to taky občas vypadá jako po výbuchu. Pár triků, jak s nečistotami zatočit, naleznete v našem článku zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu