Vánoční kaktus rozzáří každý sváteční stůl. Jak docílit toho, aby nám bohatě vykvetl na Štědrý den?

Dům 27. října 2017 | 14:08 — Anna Novotná
Vánoční kaktus je symbolem zimních svátků podobně jako vánoční hvězda. Barevný vodopád květů vánočního kaktusu je jednou z nejkrásnějších ozdob našeho vánočního interiéru. Co můžeme udělat proto, aby nám vykvetl bohatě a včas?
Další 3 fotografie v galerii
Bohatě rozkvetlý vánoční kaktus / Shutterstock

Krásně rozkvetlý vánoční kaktus bývá pýchou svátečně vyzdobené domácnosti. Barevná škála vánočních kaktusů se pohybuje od bílé přes všechny odstíny růžové, žluté k temně lososové, rudé, až po temně fialovou. Péče o něj není náročná ani složitá, jak se někdy mezi pěstiteli traduje. Stačí při ní respektovat několik jednoduchých pravidel.

Správná teplota i světlo

Aby kaktus skutečně rozkvetl, měli byste mu dopřát náležitý vegetační klid. Už od září byste měli omezit zálivku a umístit ho na chladnější místo, během října a listopadu potřebuje teplotu mezi dvanácti až šestnácti stupni Celsia.

Vánoční kaktus proto umístěte v chladnější místnosti, kde se teplota bude pohybovat nejlépe v rozmezí mezi již zmíněných dvanácti až šestnácti stupni Celsia. Posloužit může i prostor mezi okny. Nejlepší je okno orientované na sever, kde není tolik světla a kam nedopadají přímé sluneční paprsky. Pozor, kaktus nesmí namrznout!

Překročí-li teplota v místnosti dvacet dva stupňů, bude kaktus výborně růst, ale květů se nedočkáte. V chladnější místnosti nebo meziokenním prostoru ponechte rostlinky až do vývinu poupat. Jakmile je totiž přenesete do tepla, začnou se poupata rychle rozvíjet a květy budou v teple brzo uvadat. 

Vlhkost vzduchu a zálivka

Kaktus má raději vlhčí vzduch, v suchém prostředí poupata opadávají. Kromě teploty a světla je dalším důležitým faktorem úspěchu zálivka. V období růstu, které u vánočního kaktusu probíhá zhruba od března do července, potřebuje pravidelnou střední zálivku.

Od poloviny srpna přísun vody omezujte až do viditelného nasazení poupat. Tehdy se vraťte k normální zálivce. Dávejte však pozor na přemokření, na něž jsou vánoční kaktusy velmi citlivé a jež se právě při nízkých teplotách stává častou příčinou úhynu kořenů, a tím i celé rostliny. Po odkvětu zálivku opět zmírněte.  

Po odkvětu, v době vegetačního růstu, potřebuje vánoční kaktus teploty kolem dvaceti dvou stupňů, velmi dobře mu udělá i letní dovolenkový pobyt na balkonu či terase, na místě chráněném před přímým sluncem i dešťovými srážkami. 

Hnojení a přesazování

Vánoční kaktus nevyžaduje přílišné hnojení, dokonce dokáže prosperovat i bez něho, pokud je pravidelně přesazován. Přihnojujte až dobře zakořeněné rostliny, tedy nikoliv nové vánoční přírůstky, což jsou jen nedávno zasazené řízky. Používejte slabý roztok plného hnojiva jednou za čtrnáct dní, a to jen v období vegetačního růstu.  

Přesazování rostliny provádějte jednou za dva až čtyři roky podle potřeby. To znamená, když je rostlině květináč malý. Pro tuto činnost je nejvhodnější začátek března, než začne vegetativní období. Vánoční kaktus při přesazování nikdy nenechte ležet vyjmutý z květináče. Hned ho zasaďte do nového a zasypte zeminou. Jako vhodnou zeminu použijte směs listovky, rašeliny, drnovky nebo pařeništní zeminy. Vánoční kaktus nesnáší vápník, takže by se neměl objevit ani v zemině, ani v hnojivu. 

Rozkvetlý kaktus na Štědrý den

Důležité je správné načasování přemístění rostliny. Pokud chcete, aby vánoční kaktus rozkvetl přímo na Štědrý den, přeneste ho z chladu do tepla zhruba týden před svátky. Poupata se v teple rozvíjí velmi rychle a květy i poměrně rychle zase odkvétají.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Okouzlující Jitka Kocurová se po dlouhé době objevila na veřejnosti. Po dvou dětech vypadá báječně!

Vánoční úklid trochu jinak: Vydezinfikujte perfektně svůj...

Jak správně pečovat o semišové boty v zimě, aby přežily...

Padající sníh ze střechy může způsobit vážná zranění....

Máte doma loudila? Odnaučit psa žebrat o jídlo není až tak...

Vyrobte si vlastní purpuru a vytvořte doma tu nejkrásnější...

Vánoční tip: Nahraďte klasický štrúdl perníkovým s...