Dopřejte balkonovým rostlinám během léta tuto péči a kvést vám budou i během podzimu

Dům 29. července 2021 | 09:06 — Zuzana Procházková
Během letních měsíců je potřeba se o balkonové rostliny v truhlících náležitě postarat. Pokud dodržíte několik kroků, jak se o ně starat, a vyvarujete se nejzásadnějším chybám, budete se moci těšit z krásných květů i během podzimu. Ukážeme si, jak na to.
Další 3 fotografie v galerii
Letní měsíce jsou pro veškeré balkonové rostliny těmi nejnáročnějšími / Depositphotos

Spousta lidí při pěstování balkonových květin dělá zásadní chyby týkající se zavlažování, hnojení nebo také zastřihování. V důsledku toho květiny žloutnou, nekvetou nebo chytají různé choroby.

Letní měsíce jsou navíc obecně pro veškeré balkonové rostliny těmi nejnáročnějšími, a to zejména kvůli vysokým letním teplotám. Pokud navíc odjedete na dovolenou a nezajistíte si, že vám rostliny bude někdo hlídat, s největší pravděpodobností o ně přijdete.

Přitom pěstování balkonových rostlin není nikterak složité. Stačí dodržovat pár věcí, díky kterým vám celý balkon pokvete i na podzim.

Nezanedbávejte pravidelnou zálivku

Ať už na balkoně pěstujete chryzantémy, krásnoočka, petúnie nebo muškáty, je potřeba je pravidelně zalévat. Ideální frekvence je v letních měsících jednou denně, a to nejlépe brzy ráno nebo večer. Pokud byste na zálivku zapomněli, nesnažte se další den objem vody zdvojnásobit, neboť by vám květina mohla začít zahnívat. Pokuste se zalévat květiny skutečně pravidelně, při dlouhodobém nezalévání mohou utrpět trvalé trauma, ze kterého se už nevzpamatují a neobrostou.

Zahnívající listy ihned odstraňte

V rámci péče o balkonové květiny je potřeba pravidelně kontrolovat, zda se někde neobjevily nějaké zahnívající nebo plísní napadené listy. Ty je potřeba poté ihned odstranit, jinak by se mohla choroba rozšířit i na zdravé části rostliny. Pokud jsou však listy pouze zažloutlé, nemusí to hned značit nějakou chorobu, rostlině spíše chybí některé živiny. Zde postačí, když rostlinu přihnojíte a uvidíte, zda se její stav zlepší. Pokud se rostlina za pár dnů nezlepší, zežloutlé části odstraňte.

Rostliny přihnojujte

Balkonové květiny jsou charakteristické svým rychlým růstem a bohatým květenstvím. Aby měly dostatek živin, je potřeba jim čas od času pomoci správným hnojivem. To by mělo obsahovat zejména draslík, dusík a fosfor. Pro balkonové rostliny obvykle fungují nejlépe hnojiva tekutá, která budete dávkovat jednou týdně. A jestliže vám rostliny začínají žloutnout, dopřejte jim pořádnou dávku roztoku síranu železa. Ideální koncentrací jsou 4 gramy na jeden litr vody. Dále čtěte: Přidejte k okurkám zálivku z této běžné potraviny a plodit vám budou až do podzimu.

Zdroj info: magazinzahrada.cz, abecedazahrady.dama.cz, primanapady.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu