Venkovní dlažba musí být nejen mrazuvzdorná, je třeba si všímat i stupně protiskluzu

Dům 14. dubna 2021 | 12:28 — Helena Malá
Podlahy venkovních teras tvoří velmi často keramická dlažba. Při jejím výběru se ale musíte zaměřit nejen na to, že musí být mrazuvzdorná, ale vždy se zajímejte také o stupeň protiskluzu. Na něm totiž závisí opravdu hodně.
Další 3 fotografie v galerii
Dlažba je pro venkovní použití velmi oblíbená / Depositphotos

Pohyb po terase nebo venkovních schodech musí být především bezpečný, a to za každého počasí. A pokud se rozhodnete na terasu či venkovní schody dát dlažbu, nestačí vybrat jen mrazuvzdornou. Není radno se ani spokojit s tím, že vám prodejce sdělí, že je dlažba protiskluzová. Ve skutečnosti jsou i mezi protiskluzovými dlažbami velké rozdíly. Měli byste proto vždy přesně vědět, jaký vámi vybraný typ dlažby má stupeň protikluzu a hlavně se orientovat v tom, o čem tento stupeň vypovídá.

Existuje pět stupňů protiskluznosti

Uklouznutí na dlažbě může mít velmi bolestivé a vážné následky. A byla by škoda terasu nevyužívat jen ze strachu, že se při chůzi po ní zraníte. Právě proto byste měli vědět, že je třeba si pořídit dlažbu s protiskluzovou úpravou. Jenže aby to nebylo tak jednoduché, není protiskluz jako protiskluz. Existuje celkem pět stupňů protiskluznosti. Označují se písmenem R a čísly 9 až 13.

Jaký typ se hodí pro terasu

O tom, že venkovní protiskluzová dlažba značně snižuje riziko úrazu při chůzi po dlažbě na terase, není pochyb. Je ale třeba vědět, jaký stupeň protiskluzu v případě terasy zvolit. Odborníci v tom mají jasno.

  • Pro kryté (zastřešené) terasy zvolte venkovní dlažbu s protiskluzem R10.
  • Pokud jsou součástí kryté terasy i schody, je vhodnější venkovní dlažba na schody s protiskluzem R11.

Uvedené stupně protiskluznosti jsou ale pouze orientační. Při výběru vhodného protiskluzu je potřeba brát zřetel především na podmínky provozu. 

Bezpečí i za mokra

Pokud máte terasu nezastřešenou, na kterou volně prší, nebo pokud plánujete vaši venkovní mrazuvzdornou dlažbu na terasu položit také k bazénu, kde budete v letních měsících jistě chodit na boso, pak je důležité všímat si u venkovní dlažby také stupnice protiskluznosti dlažeb za mokra. Tato stupnice je značena písmeny A, B a C.

  • Nejmenší riziko uklouznutí je u venkovních dlažeb s označením C.
  • Pro nezastřešené terasy a dlažby v okolí venkovních bazénů doporučují odborníci venkovní protiskluzovou dlažbu alespoň s protiskluzem R11B.

Některé venkovní mrazuvzdorné dlažby mají také variantu pro interiér, která se pokládá lepením. Pokud tedy budete chtít sladit venkovní dlažbu s interiérem, není to problém.

Protiskluz vyžaduje pečlivější očistu

Venkovní keramická dlažba se velmi snadno udržuje – stačí ji ostříkat tlakovým čističem nebo umýt vodou. Obecně však platí, že čím má venkovní dlažba vyšší protiskluz, tím má drsnější povrch a je třeba věnovat o něco větší pozornost její údržbě. Ale pozor, nemusí to být vždy pravidlem. Jsou i venkovní keramické dlažby s vysokým stupněm protiskluznosti, které se čistí snadno. A naopak někteří výrobci vyrábějí venkovní mrazuvzdornou dlažbu, která se i přes nízký stupeň protiskluznosti velmi obtížně čistí. Takovéto dlažbě je lepší se raději vyhnout.

Lepení či terče

Venkovní protiskluzovou dlažbu můžete pořídit v jednocentimetrové variantě, která se lepí. Anebo můžete zvolit dvoucentimetrovou variantu protiskluzné dlažby na terasu, která se pokládá na terče.

Dvoucentimetrová dlažba, která snese zatížení až jednu tunu, je sice dražší, ale má to své důvody. Při suché pokládce na terče se obejdete bez stavební chemie, speciální izolace, dilatace či spárovací hmoty, ušetříte tak nemalé finanční prostředky za pokládku. Pokládka je také snadnější než v případě celoplošného lepení. O tom, jak terasu připravit na novou sezonu, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu