Flekatý koberec zvládnete vyčistit i sami. Ať už jde o skvrny od kávy, vína, moči nebo čokolády

Dům 18. listopadu 2020 | 10:35 — Helena Malá
Koberec je v interiéru příjemný, protože máte při chůzi pocit tepla. Jenže udržet ho v čistotě, dá někdy pořádně zabrat. Obzvláště pokud máte doma děti nebo zvířata. Stačí chvilka nepozornosti a na koberci vznikne skvrna od kávy, čaje, čokolády nebo krve. O zaschlých žvýkačkách nebo loužičkách po pejskovi ani nemluvě.
Další 3 fotografie v galerii
Skvrny na koberci je třeba vyčistit co nejdřív, například ty od moči domácích mazlíčků silně zapáchají / Depositphotos

Pokud můžete, nechejte koberec alespoň jednou ročně vyčistit odborníky. Nemusíte je ale volat kvůli každému fleku, který na koberci vznikne. Mnohé z nich zvládnete vyčistit i sami, a to pomocí ingrediencí, které najdete běžně doma. Stačí jen vědět, co na kterou skvrnu zabírá. 

Káva

Šálek s kávou můžete nechtěně převrhnout raz dva. Nepanikařte a snažte se pomocí papírových utěrek či kapesníků odsát co nejrychleji všechnu možnou tekutinu. Pak se pusťte do samotného čištění, ale pamatujte na jednu důležitou věc - nikdy nedrhněte kávovou skvrnu teplou vodou. Mělo by to totiž opačný efekt a způsobili byste zaprání kávy do koberce. Proto použijte jen studenou vodu a flek od kraje do středu opatrně polijte.

Potom vezměte sůl, skvrnu posypte a nechte působit. Místo soli lze použít také citronovou šťávu. V obchodě jsou k dostání také nejrůznější přípravky určené přímo k čištění skvrn, ty lze také použít. Dobře funguje i glycerin, peroxid vodíku, líh, vinný ocet nebo připravená kaše z jedlé sody a vody. Nakonec flek utřete mokrým čistým hadříkem a vysušte ručníkem nebo utěrkou.

Pokud na koberci budou stopy po kávě pořád vidět, můžete ještě jako další možnost vyzkoušet obyčejnou perlivou vodu, kterou necháte několik minut působit a posléze dočistíte lihem. Výborně vám v tomto případě poslouží také vysavač na mokré čištění.

Víno

Podobně jako hrnek s kávou můžete převrhnout i sklenici s vínem. Opět co nejrychleji odsajte maximum tekutiny pomocí papírových či bavlněných utěrek. Rozhodně však skvrnu netřete, utěrku jen jemně přimáčkněte na skvrnu. Zbytky vína potom nařeďte citronovou šťávou a nakonec na skvrnu nasypte jedlou sodu. Chvíli nechte působit, čistým vlhkým hadrem setřete zbytek a dosušte.

Druhou možností je skvrnu posypat kuchyňskou solí, která do sebe dokáže zbytky vína nasát. Nechte působit několik hodin a vysajte. Pokud není výsledek perfektní, můžete později použít některý z čističů na koberce, přetřít kartáčem s jemnými vlákny a pak použít opět navlhčený hadřík.

Čaj

Jestliže řešíte skvrnu od čaje na koberci, vemte si k ruce kyselinu citronovou nebo peroxid vodíku a čpavek. Nejprve vyčistěte skvrnu neutrálním pracím prostředkem. Poté použijte kyselinu citronovou (šťávu z citronu nebo citronku do čaje) a následně opět zopakujte čištění pracím prostředkem. Mokrým hadříkem důkladně opláchněte a nechte koberec pořádně vyschnout.

Čokoláda

Jestli vaše děti rády mlsají čokoládu, je jen otázkou času, kdy od ní umažou i koberec. Flek potřete teplým glycerinem. Po chvilce pokapejte vodou, posypte pracím prostředkem, napěňte pomocí houbičky nebo kartáčku a zkuste vyčistit. Následně houbičku properte ve vodě s pracím práškem, koberec opláchněte a nechte proschnout.

Zbytky jídla

Ani skvrnám od jídla se občas nelze vyhnout. Ať se snažíte sebevíc, sem tam nějaký kus jídla skončí na zemi. Co s tím? Opět použijte ocet nebo jedlou sodu. Co nejvíce zbytků jídla sesbírejte a přimáčknutím ubrousků vysajte maximum tekutiny. Potom na flek nastříkejte ocet a posypte jedlou sodou. Jako další variantu můžete zkusit namíchat kaši z jedlé sody a vody a tu dát na skvrnu. Nechte působit a poté setřete čistým mokrým hadříkem. Následně vysušte suchými utěrkami nebo vysajte vysavačem určeným na mokré čištění.

Krev

Bohužel i krev může skončit na koberci. Stane se vám to převážně s menšími dětmi. Čím dřív si krve všimnete, tím lépe. Pokud je skvrna čerstvá, snažte se ji co nejrychleji pomocí papírových utěrek odsát. Poté pokropte studenou vodou (nikoliv teplou). Po zhruba půl hodině posypte kuchyňskou solí. Po hodince působení vytřete čistým hadříkem nebo papírovou utěrkou.

U zaschlé skvrny je postup následující. Nejprve namočte skvrnu studenou vodou a pak ji vytřete mokrým čistým hadříkem. Následně znovu namočte studenou vodou a posypte solí. Po půl hodině setřete sůl čistým hadrem a v případě potřeby tento postup opakujte. Mokré místo opět vysušte utěrkou nebo vysavačem na mokré čištění.

Moč

Pokud máte doma malé děti nebo pejsky, určitě se nevyhnete i těmto nepříjemným skvrnám. Úspěch samozřejmě tkví v rychlosti. Čím dříve skvrnu najdete, tím lépe. Použijte opět papírové ubrousky nebo nasákavý hadřík a vysajte co nejvíce tekutiny. Nejjednodušší domácí čistič na biologické skvrny je směs octa a pracího prášku. Můžete také použít šťávu z citronu. Najdete-li u vás doma peroxid vodíku, vytvořte si čisticí pěnu smícháním 2 lžic peroxidu vodíku a 1 lžic jaru. Míchejte do vytvoření pěny, kterou pomocí malého kartáčku naneste na skvrnu a jemně vyčistěte.

Zaschlá moč je hlavně zdrojem nepříjemného zápachu, kterého se zbavíte čpavkem a octem. Koncentrovaný čpavek nakapejte na skvrnu a proklepávejte kartáčkem. Zbytek čpavku později odstraňte savým hadrem namočeným ve vlažné vodě. Lehce ohřátý ocet jemně vmasírujte na skvrnu a opět opláchněte vodou.

Žvýkačka

I přilepená žvýkačka v koberci vás může vyděsit. Zkuste ze všeho nejdříve použít led. Zabalte led do sáčku, přiložte ho na žvýkačku a jakmile ztvrdne, sloupněte ji. Po odstranění žvýkačky ovšem nemáte ještě vyhráno. Žvýkačka může po sobě zanechat mastnou skvrnu. Nastříkejte na ni univerzální odmašťovač, suchým hadříkem skvrnu zakryjte a vyčkejte, až se do něj vsákne všechna tekutina.

Vosk

O Vánocích, ale třeba i během oslavy narozenin, kde nechybí dort se svíčkami, se může přihodit malá nehoda, kdy vám vosk kápne na koberec. Teplý vosk zaledujete, aby ztuhl. Potom jej sloupněte a malé kousky ještě vysajte. Mikročástí, které mohou zůstat v koberci, se lehce zbavíte pomocí papírové utěrky a žehličky. Tam, kde byl vosk, položte ve více vrstvách utěrky, po kterých přejíždějte horkou žehličkou. Vosk se lehce rozpustí a papírové utěrky ho nasají. Pokud vás ale čištění fleků na koberci unavuje, pořiďte si omyvatelný koberec, je praktičtější.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu