Pokud vás při žehlení bolí často záda, možná je na vině nevhodné žehlicí prkno

Dům 30. května 2020 | 10:50 — Helena Malá
Žehlení nepatří zrovna k nejoblíbenějším domácím činnostem. Pokud si ale pořídíte správné pomocníky, bude se vám žehlit prádlo o něco snadněji. Jen dobrá žehlička ale nestačí, je třeba si vybrat i vhodné a kvalitní žehlicí prkno. Právě jeho výběr stále mnoho lidí podceňuje a výsledkem jsou mimo jiné bolavá záda.
Další 3 fotografie v galerii
Je lepší vybrat si kvalitní žehlicí prkno, u kterého se nebudete hrbit a nebude se viklat / Depositphotos

Na první pohled se může zdát, že výběr žehlicího prkna je snadný. Jenže tak jednoduché to není, je nutné zaměřit se na několik důležitých aspektů.

Správná výška

Pokud vás při žehlení pravidelně bolí záda, je to s velkou pravděpodobností proto, že máte špatně nastavenou výšku žehlicího prkna. Nezáleží na tom, zda raději žehlíte ve stoje, nebo si k práci raději sednete. Ani v jednom případě se nesmíte hrbit.

Před pořízením prkna se proto vždy ujistěte, zda lze snadno nastavit na výšku, která vyhovuje vám i dalším členům domácnosti. K dostání jsou dokonce i prkna, kde již výrobce informuje, pro jak vysoké lidi jsou určená. Nikdy na tyto údaje ale nespoléhejte a na vlastní kůži se přesvědčte, že vám výška prkna skutečně vyhovuje.

Zajímejte se také o způsob skládání a rozkládání prkna, kterým zároveň nastavujete potřebnou výšku. Existují tři typy:

  • Manuální – nohu žehlicího prkna posouváte postupně po zoubcích. Není to úplně pohodlný a rychlý způsob.
  • Automatické s omezenými možnostmi nastavení výšky – stisknete aretační páčku a nastavíte výšku podle zoubků na noze žehlicího prkna.
  • Automatické – můžete si zvolit libovolnou výšku prkna pomocí aretační páčky, což je nejideálnější řešení. Na druhou stranu si za tuto vymoženost připlatíte.

Žehlicí plocha

Velkou pozornost věnujte také žehlicí ploše. V prvé řadě by měla být dostatečně veliká. Pokud máte doma většího člena rodiny, zvažte koupi většího žehlicího prkna. Neustálé odkládání a přemisťování akorát zbytečně prodlužuje čas potřebný k vyžehlení.

Je také důležité, aby žehlicí deska zvládla propouštět páru. Pokud pára dostatečně neprochází, může se žehlené prádlo namáčet, což opět práci znepříjemňuje.

Potah

Zaměřte se také na to, aby byl potah žehlicího prkna snímatelný. Můžete jej pak snadno vyprat či jinak udržovat. Potah by měl být ale také propustný a odolný proti vlhkosti.

Stabilita

Stabilita žehlicího prkna je rovněž velmi důležitá. Pokud se vám prkno vikle a je celkově nestabilní, žehlení vám rozhodně nepůjde od ruky. Stabilitu žehlicího prkna zajišťují koncovky nohou prkna, které by měly být ideálně pryžové nebo alespoň z tvrdého plastu, který kopíruje tvar podlahy. Rozhodně si nekupujte žehlicí prkna, která mají koncovky na nohou vyrobené z měkkého plastu. Prkno vám pak bude po podlaze ujíždět, což může být i dost nebezpečné.

Odkladač na žehličku

Levnější prkna mívají odkladač na žehličku výsuvný. Bývá ovšem nestabilní a také se s ním hůře manipuluje. Pokud chcete v tomto ohledu bezproblémovější systém, poohlédněte se po zabudovaném odkladači.

Zabudovaná prodlužovačka

Pokud v létě rádi žehlíte venku, možná oceníte zabudovanou prodlužovačku v žehlicím prkně. Díky této vychytávce můžete žehlit na čerstvém vzduchu a nebudete si v interiéru zapnutou žehličkou vytvářet ještě větší teplo, než tam už je.

Zajímavý tip

Někdo bojuje doma s každým centimetrem a je rád, že složené žehlicí prkno strčí někam za skříň. Pokud ale máte doma více prostoru, možná vás nadchne nápad, kdy si žehlicí prkno přimontujete na pojízdný stolík či vozík. Vypadá to moc hezky, vozík či skříňku můžete doladit přesně k vašemu interiéru, do košů či polic lze dát prádlo nebo schovat žehličku. Ostatně podívejte se do naší fotogalerie pod článkem, třeba vás tento nápad nadchne. O tom, jak vybrat správnou žehličku, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu