Čisticí prostředky do domácnosti mohou způsobit vážné poškození zdraví

Dům 08. března 2020 | 09:51 — Helena Malá
Téměř v žádné domácnosti nechybí nejrůznější čisticí a dezinfekční prostředky, lepidla či ředidla. Pro čistou domácnost jsou to nezbytní pomocníci, ale je potřeba myslet na to, že i nejběžnější domácí přípravky mohou být velmi nebezpečné a mohou způsobit vážné poškození zdraví. Při manipulaci a skladování buďte proto obezřetní.
Další 3 fotografie v galerii
V každé domácnosti je alespoň několik kusů čisticích prostředků / Depositphotos

V první řadě je velmi důležité dodržovat bezpečnostní zásady už při samotném skladování. Vždy se ujistěte, že prostředky jsou umístěny mimo dosah dětí a domácích zvířat. Ideálním řešením jsou uzamykatelné skříňky na různé mechanické zámky nebo na klíček. V nejlepším případě jsou skříňky ještě umístěny na místě, kam nedosáhnou děti. Avšak zároveň myslete na to, že k nim musíte mít bezpečný přístup. Neopatrné šmátrání ve vysokých patrech může láhev převrhnout a úraz může být na světě. Pohodlnější a bezpečnější manipulaci si zajistíte tím, že prostředky dáte do krabice.

Nejčastější nebezpečné látky v domácnosti:

• Kyselina octová - její 4% až 8% roztok je používán jako kuchyňský ocet; i v této nízké koncentraci může po vniknutí do oka způsobit trvalé poškození.
• Peroxid vodíku - žíravá látka sloužící k dezinfekci.
• Chlornan sodný - v domácnosti je využíván k čištění odpadů.
• Kyselina chlorovodíková - tuto žíravou látku najdete jako přísadu čističů WC, může způsobit vážné poleptání.

Přípravky je nutné uchovávat pouze v originálních obalech. Zásadně se vyvarujte toho, že je přelijete do nádoby, kde dříve byl nějaký nápoj nebo potravina. Hrozí velké nebezpečí záměny, jak u dospělých lidí, tak u malých dětí, které může mít za následek úrazy s chemikáliemi a trávicím traktem.

Ruku v ruce s tím jde pravidlo neskladovat chemické prostředky na jednom místě společně s potravinami. Pokud je to možné, při hledání místa ke skladování se vyhněte kuchyni. Při manipulaci dodržujte návody k použití, používejte předepsané ochranné pomůcky a nakupujte přípravky s ochranným uzávěrem, které záměrně znesnadní otevření víčka. Psali jsme také: Ušetřete peníze a vyrobte si tablety do myčky doma. Vyjdou na pár korun.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu