Do vysavače si můžete pořídit sáčky z papíru, nebo netkané textilie. Jsou mezi nimi velké rozdíly

Dům 26. února 2020 | 09:20 — Helena Malá
Pokud doma máte sáčkový vysavač, zřejmě pravidelně řešíte v obchodě dilema, zda sáhnout po sáčku z filtračního papíru, nebo raději po tom z netkané textilie. Rozdíl mezi nimi je značný.
Další 3 fotografie v galerii
Kdo nemá bezsáčkový vysavač, musí pravidelně kupovat sáčky, vybírat může buď papírové nebo z netkané textilie / Depositphotos

Technologický vývoj jde stále dopředu a dotýká se i vysavačových sáčků. Někdo má doma bezsáčkový lux a nemusí tak vůbec řešit, pro kterou variantu se rozhodne. Pokud ale doma máte pomocníka, který sáčky vyžaduje, měli byste vědět, jaký je mezi jednotlivými typy sáčků rozdíl. Budete se pak moci objektivněji rozhodnout.

Kdysi se to neřešilo

V dobách prvních vysavačů byly k dostání pouze látkové sáčky. O filtračních schopnostech v jejich případě nebylo moc co mluvit a lidé si nedělali hlavu ani s nějakou hygienou při jejich čištění. Podstatné tehdy bylo, že stroj vysává.

Zlom nastal někdy po druhé světové válce, kdy se vědci začali zamýšlet nad tím, co vlastně filtry ve vysavačích vyfiltrují a co ne. A světlo světa díky tomu spatřily výměnné papírové sáčky. Šlo o revoluční řešení, které se na dlouhá léta stalo standardem. Postupem času se začal zvětšovat počet filtračních vrstev sáčků a doplnily je také hygienické uzávěry.

Díky technologickému vývoji se ale o slovo začal ucházet nový materiál v podobě netkané textilie. Ten výrazně pozvednul kvalitu jak filtrace, tak mechanických vlastností vysavačových sáčků. Sáčky z netkané textilie tak pomalu, a jistě začínají ty papírové nahrazovat.

Rozdíly jsou velké

Podle odborníků jsou sáčky z netkané textilie na podstatně vyšší úrovni než ty papírové,  a to v mnoha ohledech.

Pevnost 

Sáčky z netkané textilie jsou díky své struktuře materiálu podstatně pevnější a nedochází k jejich protržení v případě nasátí drobných kamínků či ostrých předmětů. U klasických papírových sáčků se při nasátí například kousku skla stává, že střep po nárazu do sáčku jeho stěnu nařízne a poškodí. Během krátké doby tak může dojít k protržení sáčku.

Náchylné jsou i lepené spoje sáčků - pokud není lepení kvalitní, může se sáček rozlepit a přestane plnit svou funkci. Nekvalitní papír navíc v místech ohybu může praskat.

U sáčků z netkané textilie se jednotlivé díly sáčků k sobě "taví" a spoje díky tomu mají podstatně vyšší pevnost.

Odolnost při nasátí vody 

Nasátá zbytková tekutina papírový sáček provlhčí a oslabené místo je vysoce náchylné k protržení. Sáčky z netkané textilie díky svému materiálu tuto vlastnost eliminují. Do sáčků byste samozřejmě vodu vysávat neměli, ale pokud náhodou přehlédnete pár kapek na podlaze, nic se s textilním sáčkem nestane.

Lepší filtrační schopnost 

Syntetický materiál netkaných sáčků do vysavačů zajistí lepší kvalitu filtrace (odfiltruje až 99 % částic o velikosti jeden mikron) - to je až o 40 % více oproti papírovému sáčku. Je to dáno skladbou stěny sáčků. Některé sáčky díky své konstrukci dosahují fitrační třídy HEPA 10 – to znamenám že zachytí až 85 % nečistot o rozměrech 0,05 – 0,15 mikronu.

Moderní netkané textilie se při výrobě sáčků pokládají až v šesti vrstvách na sebe, přičemž každá vrstva je specificky určená pro jinou funkci – od filtrace různých velikostí částic nečistot až po ochrannou funkci.

Větší objem 

Díky pružnosti netkané textilie se sáček snadno přizpůsobí svému prostoru ve vysavači a pojme minimálně o 15 % více nečistot než papírový sáček. Ten je pevnější a prostor důkladně nevyplní. Někteří výrobci uvádějí, že jejich sáčky pojmou až o 60 % více nečistot.

Delší životnost

Postupným naplňováním papírových sáčků klesá jejich filtrační schopnost – póry ve stěně papírového sáčku, kterými prochází vzduch, se ucpávají a průtok vzduchu se snižuje. Naopak se zvyšuje zátěž motoru, který se přehřívá a zkracuje se jeho životnost.

U sáčků z netkané textilie k ucpávání pórů nedochází – žádné totiž nemají. Při výrobě netkané textilie se ze speciálních trysek poskládají jemná syntetická vlákna přes sebe a vrství se v požadované hustotě dle požadavku na tu kterou vrstvu sáčku. Vzniká tím síť tvořená mnoha vlákny, ve kterých se nečistoty zachytí, ale materiál neucpávají. O tom, zda je lepší si pořídít sáčkový, nebo bezsáčkový vysavač, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu