Sedací vaky ocení lidé s bolavými zády i malé děti. Hodí se domů i na zahradu

Dům 19. února 2020 | 11:24 — Helena Malá
Sedací vaky se těší velké oblibě, a to u dětí i dospělých. K dostání jsou vaky jak do interiéru, tak i ven na zahradu. Pokud jej ještě doma nemáte, měli byste si jej dopřát, mimo jiné totiž dokáže ulevit od bolavých zad.
Další 3 fotografie v galerii
Posezení v sedacím vaku si určitě velmi oblíbíte / Depositphotos

Posezení v sedacím vaku je velmi příjemné, lidé si jej pořizují nejčastěji do obýváku, dětského pokoje nebo na terasu. A když jej jednou vyzkoušíte, rychle si na něj zvyknete. Na dobré se totiž přivyká snadno.

Pokud vám už sezení v křesle připadne nudné, pořiďte si sedací vak. Oceníte hlavně jeho pohodlnost, skvěle se přizpůsobí tělu a má výborné ortopedické vlastnosti, což ocení hlavně lidé, které pobolívají záda. Poradíme, na co se při výběru sedacího vaku zaměřit.

Tvary sedacích vaků

Sedací vaky jsou rozdělené na polštáře a tzv. hrušky nebo křesla. Polštáře jsou velmi pohodlné a můžete se do nich zanořit a relaxovat s knihou nebo u televize. Pokud vyberete dostatečně velký polštář, můžete se na něj natáhnout celí a pohodlně ležet. Některé sedací vaky v tomto tvaru navíc nabízejí i přidělané popruhy, díky nimž si můžete z polštáře vytvarovat křesílko s lepší oporou zad.

Hrušky jsou méně náročné na prostor a umožňují pouze sezení. Jsou vyšší než polštáře a bývají příjemnější na dlouhodobější sezení a také se z nich, díky tomu, že jsou vyšší, lépe vstává.

Ještě existuje třetí druh, který je kombinací obou předchozích. Jedná se o rozkládací sedací a lehací pytle – ve složeném stavu z nich je křeslo, po rozložení lehací vak. Kromě těchto základních tvarů najdete také vaky ve tvaru míče a také jako taburet či puf. O tom, jak si doma vyrobit puf z PET láhví, jsme psali zde.

Materiál potahu

Sedací vaky se potahují několika různými materiály. Při vybírání tak přihlédněte ke specifikům každého z nich. Jiné nároky jsou kladeny na vaky v interiéru, jiné na ty, které zvolíte jako posezení na zahradu.

Nylon

Nylon je velmi odolný a je tak nejčastěji vyhledávaný materiálem, který se skvěle hodí do interiéru i pro sezení na balkon, terasu i zahradu. Ačkoli je na dotek poměrně hrubý, mezi jeho veliké výhody patří snadná údržba (bez obtíží jej očistíte vlhkým hadříkem), barevná stálost a odolnost vůči ostrým předmětům. Nylonový vak snadno odolá dětským hrám i drápkům domácích mazlíčků.

Kůže

Kůže má obecně mnoho pozitivních vlastností (je velmi příjemná na dotek, udržuje teplo), ale patří mezi cenově nejnákladnější potahové materiály a snadno se poškodí.

Eko kůže

Eko kůže je vlastně uměle vyrobená kůže, která je ale oproti kožence odolnější a hlavně prodyšná. Primárně se hodí více do interiéru, ale některé druhy vydrží i umístění na terase. Je velmi příjemná na dotek, hřeje při sezení a navíc ji lze velmi snadno očistit. Není sice tak odolná jako nylon, ale něco vydrží.

Polyester

Polyester je další z odolných potahových materiálů. Na dotek se podobá bavlně a je vhodný jak do interiéru, tak i na terasu a balkon. Není ale vodotěsný, takže by venku neměl zůstávat. Nečistoty se z něj dostávají trochu hůře než z nylonu nebo eko kůže, ale většinu odstraníte vlhkým hadříkem.

Plyš

Plyš se hodí pouze do interiéru, obzvláště do dětského pokoje. Je příjemný na omak a hřejivý. Na druhou stranu bývá plyš po zašpinění o dost náročnější na údržbu než třeba nylon či eko kůže.

Bavlna

Bavlna je skvělou volbou k vakům s přírodní náplní. Je odolná vůči tahu i oděru. Je to přírodní materiál, který je příjemný na omak a je prodyšný. Slabinou bavlny je, že se po čase mírně vytahá a také není tak odolná vůči špíně jako syntetické materiály. Dá se ale bez problémů vyprat v pračce. Vhodná je pouze do interiéru.

Klíčová je výplň

Jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru je vnitřní výplň vaku. Každá má specifické vlastnosti, které ovlivňují, jak se vám bude sedět. Určitě je lepší brát zřetel na to, co je uvnitř vaku než na jeho vzhled.

EPS kuličky

EPS kuličky jsou dnes brány jako nejkvalitnější výplň sedacích vaků. Vyrábí se z polystyrenu ve velikosti od 2 do 7 mm. Obecně platí, že čím jsou kuličky větší, tím bývá sedací vak na sezení pohodlnější. Na druhou stranu ale větší kuličky rychleji slehnou. Pokud tedy půjdete zlatou střední cestou, určitě neprohloupíte. Výhodou je, že se dají doplňovat a ubírat podle potřeby. Asi 200 l kuliček vyjde zhruba na 600 Kč, pokud budete potřebovat jen doplnit vak, stačí pořídit i menší objem.

Polystyrenová drť

Polystyrenová drť je dnes považována do sedacích vaků jako nejméně vhodný materiál, protože velice rychle slehává a navíc se nepřesýpá tak, jako je tomu u EPS kuliček. Na druhou stranu jsou vaky s touto výplní podstatně levnější.

Přírodní výplň

Přírodní výplň se na trhu začala objevovat poměrně nedávno a je skvělou alternativou pro všechny milovníky ekologických materiálů. Nejčastěji se vaky plní pohankovými nebo špaldovými slupkami, případně kombinací obojího. Oba materiály mají blahodárné účinky na tělo, říká se, že snižují četnost astmatických záchvatů a pomohou ulevit i od migrén. Nejsou tak poddajné jako EPS kuličky, ale i tak jsou tvarově stálé a dobře se přizpůsobí tělu.

Vzduch

Další variantou jsou vaky plněné vzduchem. A dokonce k nim není potřeba ani pumpička. Několika máchnutími se vak naplní a pak už jen zajistíte přezky, které vzduch udrží v komorách. Tento druh vaků je nejvhodnější na zahradu či k vodě.

Velikost a nosnost sedacích vaků

Velikost sedacího pytle volte podle toho, pro koho je určený a jestli preferujete ležení nebo bude primárně určený k sezení. Dostatečně velký pytel k sezení dospělého jedince je od 140 cm výše. Do takového se pohodlně opřete i pokud jste vyšší. Pro relaxaci v leže jsou vhodné pytle s rozměrem od 180 cm. Velikost jde rozdělit i podle objemu. Do 250 litrů jsou vaky vhodné spíše pro děti, dospělák se usadí na vaku s objemem nad 250 litrů.

Nosnost pytlů bývá uvedena na každém kousku zvlášť. Určitě k ní přihlédněte, abyste nemuseli uklízet spoustu rozsypaných kuliček. Většina vaků mívá nosnost nad 100 kg, takže si určitě vyberete. Zaměřte se ale také na způsob, jakým jsou ušité. Dlouhou životnost zaručí dvojitý, nebo ještě lépe trojitý šev.

Sedací vaky na zahradu

Do interiéru se hodí všechny varianty sedacích vaků, pro venkovní použití už ale musí splnit přeci jen více parametrů. Ideální sezení do exteriéru nabízí nylonový vak plněný EPS kuličkami, ten můžete dát nejen na verandu, ale i na trávník, protože nylon je opravdu odolný a snadný na údržbu. I tak by ale neměl zmoknout, takže při dešti raději vak schovejte dovnitř.

Asi nejlepší variantou na ven je vak plněný vzduchem. Jedná se o pytel ze směsi nylonu a polyesteru, který máchnutím naplníte vzduchem, zajistíte a můžete si sednou na zahradě i u vody. Je skladný, přenosný a navíc odpuzuje vodu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...