Bezpečnostních dveří existuje mnoho typů. Ne každé ale odolají zkušeným zlodějům

Dům 17. února 2020 | 07:40 — Helena Malá
Dveře do bytu by měly nejen dobře vypadat, ale také by měly zabezpečit vše, co se za nimi ukrývá. Evropské normy definují takzvané bezpečnostní třídy, které zařazují výrobky do jednotlivých skupin podle jejich odolnosti proti vloupání. Rozdíly mezi nimi jsou skutečně velké.
Další 3 fotografie v galerii
Pokud si chcete zajistit dům před zloději, měli byste si pořídit dveře s bezpečnostní třídou 3 / Depositphotos

Bezpečnostních tříd je celkem šest, označují se zkratkou RC (podle anglického resistance classes) a definují je normy ČSN EN 1627 až ČSN EN 1630. Do bezpečnostních tříd jsou zařazeny všechny mechanické zabezpečovací prvky od visacích zámků až po vstupní dveře. Rozdíl mezi nimi odráží jejich odolnost proti vloupání.

Rozdíly jsou markantní

Každá třída je charakterizovaná typem nářadí, které zloděj používá při překonávání, a také časem, který na to potřebuje:

Dveře z bezpečnostních tříd 1 a 2 jsou určeny k zabezpečení méně rizikových objektů, kdy zloděj používá spíše jen fyzickou sílu a jednoduché nářadí.

Dveře bezpečnostní třídy 3 odolávají příležitostným zlodějům, kteří kromě hrubého násilí používají různé nářadí a páčidla. Spolu s požadavky, které splňují i protipožární normy, jde v praxi o plně dostačující dveře sloužící pro zajištění vašeho domova.

Bezpečnostní třída 4 je určena pro zajištění rizikových objektů, kde hrozí napadení od zkušených zlodějů. Je to nejvyšší bezpečnostní třída, která je v praxi využívána především pro ochranu zbraní nebo uměleckých děl.

Bezpečnostní třídy 5 a 6 nejsou na českém trhu vůbec vyráběny. Parametry pro splnění této třídy jsou vysoké a podobají se spíše trezorům. O tom, jak vybrat prosklené dveře na terasu, jsme psali zde.

Některé dveře zlodějům odolají, jiné ne

Pokud chcete mít větší představu o tom, jak které dveře odolají zlodějům, může vám posloužit následující přehled:

  • Dveře s označením RC1 - neodolají ani fyzické síle nebo jednoduchému nářadí. Náhodný zloděj si s nimi bez větších problémů či hluku snadno poradí.
  • Dveře s označením RC2 - odolají příležitostnému zloději, který se pokouší o vloupání s použitím jednoduchého nářadí a fyzického násilí. Zloděj s malými znalosti o odolnosti, který má málo času a snaží se nezpůsobit hluk, dveře nepřekoná.
  • Dveře s označením RC3 - bez problémů odolají zloději, který používá fyzickou sílu i běžné mechanické nástroje. Pokud zloděj nezná složitý systém zamykání dveří, nedostane se skrz.
  • Dveře s označením RC4 - na dveře nestačí ani fyzická síla, ani mechanické nástroje. Bez vrtačky a zámečnických nástrojů se přes dveře nedostane ani zkušený zloděj.
  • Dveře s označením RC5 - překoná jen opravdový profík s elektrickou bruskou. Rozhodně se neznepokojuje způsobeným hlukem.
  • Dveře s označením RC6 - bez dvouručního elektrického nářadí a znalostí se zabezpečovacím systémem dveří si zloděj neškrtne.
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...