Starou matraci je škoda vyhodit. Může najít ještě šikovné využití

Dům 05. února 2020 | 13:03 — Helena Malá
Dobrá matrace je základ pro kvalitní spánek. Ani sebelepší produkt ale nemůže sloužit věčně. Podle odborníků by se měla matrace měnit přibližně jednou za sedm let. Pak ale lidé řeší otázku, kam se starou matrací.
Další 3 fotografie v galerii
Matraci je třeba měnit zhruba jednou za sedm let / Depositphotos

Životnost matrace lze samozřejmě prodloužit tím, že se o ni budete pečlivě starat. Hodně pomohou také chrániče matrace. Ať tak či tak, po pár letech stejně přijde čas na výměnu. Pokud ale není stará matrace úplně zdevastovaná, lze ji ještě využít. Užitek může přinést jak vám, tak i jiným lidem.

Pokud se vám nechce ještě se starou matrací rozloučit, můžete ji využít ve vaší domácnosti. Přinášíme vám hned dva tipy, jak staré matraci vdechnout nový život.

Paletový nábytek

Paletový nábytek se v posledních letech těší velké oblibě. Někdo si jej pořizuje přímo domů, jiným slouží jako zahradní nábytek. V obou případech se vám ale bude hodit stará matrace, která nahradí polstrování. Stačí na matraci ušít nový povlak z materiálu a v barvě podle vašeho vkusu. Pokud to nezvládnete sami, požádejte o pomoc někoho, kdo povlak ušít zvládne.

Čelo postele

Čelo postele je praktické a navíc je i v módě. Pokud u vaší postele chybí, můžete jej vytvořit právě pomocí staré matrace. Pořiďte si látku, jakou chcete, a pomocí knoflíků vytvoříte polštářkový plastický reliéf, který vypadá velmi dobře. Pak už stačí jen nové "čelo" postele namontovat na zeď.

Poptejte se v okolí

V prvé řadě se zeptejte rodiny či přátel, zda by vaši matraci ještě nevyužili. Může se hodit někomu na chatu či chalupu nebo do nového bytu, který si jeho majitelé teprve postupně zařizují. Pokud je vaše matrace ještě v dobrém savu, je dost možné, že za ni budou vděční.

Charita

Pokud se ve vašem okolí nenajde nikdo, kdo by vaši použitou matraci ještě využil, můžete ji odvézt do nejbližšího charitní zařízení. A vás může hřát dobrý pocit, že někomu potřebnému pomůžete v jeho složité finanční situaci.

Bezplatná inzerce

Nechce se vám nebo není ve vašich silách zjišťovat, kdo by měl o matraci zájem? Pak je tady stará dobrá inzerce. Na spoustě webů můžete zadat bezplatný inzerát a matraci například darovat za odvoz. Určitě se vám někdo rád ozve.

Co udělat před předáním matrace

Ať už zvolíte kterýkoliv z výše popsaných způsobů, před předáním je třeba matraci ošetřit. V prvé řadě ji z obou stran vysajte, ať ji zbavíte prachu a dalších nečistot.

Pokud má matrace snímatelný potah, vyperte jej v pračce. Pokud jej nemáte, můžete jej pořídit nebo obdarovávaným doporučit, aby si jej koupili. Vysátou matraci s čistým obalem ještě nechejte řádně vyvětrat.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu