Také podlahy podléhají módním trendům. Letos jsou in dřevěné, voděodolné i texturované krytiny

Dům 02. ledna 2020 | 14:32 — Helena Malá
Každoročně bytoví designeři vyhlašují nejrůznější trendy, které budou po dalších 12 měsíců in. Týkají se barev, nábytku i podlah. My se tentokrát zaměříme právě na podlahy.
Dalších 5 fotografií v galerii
Světlé podlahy budou in i v letošním roce / Pinterest

Světoví designeři mají jasno. Pro letošní rok stanovili hned několik trendů, které se týkají podlahových krytin. Co bude letos v kurzu? 

Dřevěné podlahy

Přírodní materiály mají lidé v oblibě prakticky pořád a jinak tomu nebude ani v roce 2020. Nejlépe uděláte, když zvolíte podlahu z masivního dřeva. Pokud je to ale cenově nad vaše síly, sáhněte alespoň po dvou či vícevrstvé dřevěné podlaze. Je cenově dostupnější, navíc snazší je i její pokládka. Výhodou dřevěných podlah je, že se hodí prakticky do jakéhokoliv prostoru, moderního, minimalistického i rustikálního.

Voděodolné podlahy

Pokud lidé vybírají podlahu do vlhkých prostor, například do koupelny, obvykle volí dlažbu. Dnes ale přicházejí do popředí i jiné materiály, například voděodolná vinylová či laminátová podlaha, anebo dokonce voděodolné koberce. Už nemusíte chodit po studené dlažbě, zvláště, nemáte-li podlahové vytápění. Voděodolné podlahy jsou snazší na údržbu, což se hodí i pro byty, které obývají zvířecí mazlíčci.

Texturované podlahy

Ne každý si může dovolit pořídit podlahu z masivu. To ale neznamená, že se svých představ musí hned vzdát. K dostání jsou i podlahy z jiných, levnějších materiálů, které jsou na první pohled od dřeva takřka k nerozeznání. Výrobci dodávají na trh podlahové krytiny mnoha různých textur, například kartáčované, škrábané podlahy s rustikálním vzhledem. V současnosti snadno seženete i podlahovou krytinu, která vypadá, jako by po ní už někdo dlouhá léta chodil.

Eko podlahy

Šetrný přístup k přírodě se v posledních letech skloňuje ve všech pádech. A ekologicky můžete myslet i při výběru podlahy. Počty lidí, kteří požadují podlahovou krytinu z ekologického a ještě lépe i recyklovatelného materiálu, rok od roku narůstají. A tyto podlahy budou v kurzu i v letošním roce.

Světlé podlahy

Byť je šedá stále univerzální a hodí se snad ke všem dalším barvám, v módě jsou i světlé podlahy. Prostor opticky zvětší, místnosti působí vzdušně, jsou vhodné skoro pro každý styl bydlení. Pokud máte malý byt, je světlá podlaha ideální volbou - prostor nebude působit tak stísněně.

Diagonálně pokládané podlahy

Pokud chcete držet krok s módou, nemusíte řešit jen materiál podlahové krytiny, ale i třeba způsob pokládky. Našikmo položená krytina znamená sice větší spotřebu materiálu, ale výsledek stojí za to.

Široká prkna

Dalším módním trendem u podlah jsou široká prkna. Čím širší, tím lepší. Sehnat takovou podlahu v masivu není vůbec snadné, ale dobrou službu vám udělají i jiné podlahy s dekorem širokých prken. Taková podlaha působí fortelným dojmem, což je docela žádané.

Rozdílná šířka dílců

Vzhledem k tomu, že in jsou podlahy působící co nejpřirozenějším dojmem, bylo jen otázkou času, kdy se do módy dostanou i různě široké podlahové dílce či prkna s různou šířkou. Podlaha pak nepůsobí tak strojově, ale ještě více navodí pocit přírody, ve které také není nic úplně stejné. O tom, jakou podlahovou krytinu je dobré zvolit v případě, že chcete mít podlahové topení, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu