Prosklené dveře na terasu vypadají dobře. Jejich špatný výběr se vám ale může prodražit

Dům 24. prosince 2019 | 09:07 — Simona Hrušková
V dnešní době je velmi moderní mít v domě prosklenou stěnu s dveřmi do zahrady nebo na terasu. Byt pak vypadá vzdušně a člověk pohledem do přírody může skvěle relaxovat. Pokud se ale chystáte pořizovat terasové dveře, dobře si vše promyslete, ať nesáhnete vedle. Mimo jiné se zajímejte o jejich energetickou náročnost.
Další 3 fotografie v galerii
Prosklené stěny na terasu vypadají dobře / Depositphotos

Mít v domě prosklenou stěnu do zahrady vypadá skvěle, ale pokud zvolíte nekvalitní dveře, které nebudou dobře těsnit, budete toho později hořce litovat. Sice na dveřích nějakou tu korunu ušetříte, ale na druhou stranu na vytápění pak proděláte majlant.

Terasové dveře jsou dominantou hlavního domácího prostoru. V obývacím pokoji, který je často propojen s kuchyní, tráví lidé obvykle nejvíce času. V dnešní době je trend, že se staví domy, kde je právě obývací pokoj s kuchyní hodně velký, je centrem domu, a potkává se tam celá rodina. K tomuto prostoru patří krb a také velké prosklené dveře s výhledem na zahradu. Dalším trendem je výstavba nízkoenergetických domů, takže je zde požadavek, aby měly terasové dveře co nejlepší izolační vlastnosti.

Trojsklo je základ

U nízkoenergetických domů se logicky prosklené terasové dveře běžně používají. Je potřeba vybrat kvalitní dveře ideálně s trojsklem, aby tudy neunikalo teplo z domu. Exteriérové dveře na terasu totiž vypadají jako slabý článek. Ale když si vyberete kvalitní plastové nebo dokonce hliníkové dveře na terasu, budete mít prosklené dveře, které teplo v domě udrží.

Zvolte si typ dveří

Co se týká materiálu, budete nejspíše volit mezi plastem a hliníkem. Plastové dveře jsou ekonomickým řešením, mají dlouhou životnost i výborné izolační vlastnosti. Hliníkové dveře jsou svým způsobem luxus, skvěle vypadají, nepotřebují téměř žádnou údržbu a vydrží vám několik desetiletí. Ať už zvolíte plast nebo hliník, budete muset také vybrat systém otevírání. V praxi se používají tyto tři typy exteriérových dveří na terasu:

  • Klasické balkonové dveře
  • Posuvně sklopné dveře
  • Skládací dveře
  • Zdvižně posuvné dveře.

Klasické balkonové dveře

Představuje klasické řešení, tj. kombinaci balkonových dveří a oken. Toto řešení dveří na terasu se hodí zejména u rekonstrukcí, případně u bytových či panelových domů. I když jde o klasické řešení dveří na terasu, je plně funkční a představuje jednu z tepelně nejúspornějších variant. Balkonové dveře mohou mít buď klasický práh tvořený okenním rámem, nebo nízký hliníkový práh. Dveře se mohou otevírat buď ven, nebo dovnitř.

Posuvně sklopné dveře

Tyto dveře se posouvají do strany společně s rámem. Ovládají se speciální „spřaženou“ klikou, dají se také otevírat jen na ventilaci. Když dveře otevřete, zajedou podél vedlejší prosklené stěny, jejímž základem je kolejnice. Nad podlahou je pod nimi několik cm vysoký rám, takže nejsou úplně bezbariérové. Patří mezi nejžádanější řešení dveří na terasu. Hodí se jak do novostaveb, tak do rekonstrukcí, záleží pouze na dispozici vchodu. Jde o velmi cenově přijatelné řešení.

Skládací dveře

Skládací dveře jsou elegantním řešením, které je vhodné tam, kde je potřeba při otevření získat co největší průchod. Skládací dveře na terasu se totiž velmi jednoduše úplně složí do harmoniky, a tak není nutné omezovat průchod pevným křídlem, jako je tomu v ostatních případech.

Zdvižně posuvné dveře

Jsou čistě bezbariérové. Hodí se pro velké prosklené stěny. Terasové dveře se nejprve lehce samy nadzvednou otočením kliky a poté odsunou do strany po kolejnici za pevné velkoformátové okno. Jde o nejmodernější řešení dveří na terasu, které se hodí zejména do novostaveb a všude tam, kde je potřeba zajistit průchod skrz dveře na terasu zcela bez bariér. Tento typ dveří na terasu se nabízí v několika konstrukčních možnostech. Konstrukce v masivním rámu umožňuje posuv křídel o velmi vysoké hmotnosti, v případě hliníkových konstrukcí může jít až o téměř 400 kg. Je to opravdu velmi moderní řešení dveří na terasu, kde je ale zároveň nutné počítat s vyšší pořizovací cenou. Pokud si chcete vaši terasu užít i v zimě, pořiďte si na ni vhodné topení, o tématu jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...