Zpracování švestek na zimu: Rady a tipy jak na povidla a zavařování

Ostatní 17. října 2017 | 15:43 — Anna Novotná
Švestky patří mezi nejvíce zavařované druhy ovoce. Oblíbené jsou především jako kompot nebo povidla. Připravte si tyto pochutiny a v zimě pak jen stačí sáhnout do spíže!
Švestky patří mezi nejvíce zavařované druhy ovoce. / Internet

Mlžná rána s lehkou vůní spadaného listí a pronikající sluneční paprsky s dlouhými stíny evokují čas švestek. Modrofialové ovoce s lesklou slupkou pro mnohé z nás je symbolem české krajiny.

Švestky patří mezi nejvíce zavařované druhy ovoce. Oblíbené jsou především jako kompot nebo povidla – a ta jdou připravit i v troubě nebo v remosce!

Švestková povidla

Potřebujete:

• 3,75 kg omytých a vypeckovaných švestek
• 0,25 l octa
• 60 dkg pískového cukru
• případně několik lžic rumu tuzemáku

Omyté a vypeckované švestky smícháte s octem a cukrem a necháte stát přes noc. 
Pak ve smaltovaném hrnci vaříte na mírném plameni (nebo nížším stupni elektrického sporáku) 4 až 5 hodin, ale pozor – bez míchání! 

Tip pro maminky: Švestky můžete před vařením pomlít, aby byla povidla hladší. Zejména malým dětem pak chutnají ještě víc.

Poté odstavíte, důkladně promícháte a plníte do sklenic nebo též do větší kameninové nádoby. Před uzavřením a ovázáním látkového, papírového či celofánového uzávěru můžete povrch polít lžící rumu. Povidla se také dají běžným způsobem zavíčkovat a krátce (asi 10 minut) sterilovat.

Zavařování švestek

Potřebujete:

• švestky
• Roztok: 1 l vody, 300 g cukru

Švestky narovnáte do sklenic těsně vedle sebe buď rozpůlené, nebo celé.
Zalijete je vychladlým cukerným roztokem, uzavřete a ihned sterilujete - 20 minut při 80 stupních.

Při zavařování švestek by se mělo dodržet několik základních pravidel:

Plody musí být samozřejmě kvalitní, nepomačkané
Švestky před vložení do sklenic propíchejte dřevěným párátkem – plody budou lépe vstřebávat cukr a slupky nepopraskají.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč je Majk Spirit stále singl? Ve chvílích volna je nejraději sám!

Jak se rychle zbavit kašle? Jednoduché přírodní recepty...

Staré štafle nemusí sloužit pouze k práci. Vytvořte si z...

Jak se nejlépe zbavit chemie z ovoce a zeleniny? Poradíme vám...

Vyrobte si česnekový sirup: Již pět kapek na kostce cukru...

Opravit poškozený sádrokarton zvládnete i sami. Poradíme,...

Až třetina českých nemovitostí trpí plísněmi. Poradíme,...