Nepodceňujte jablka! Jsou málo kalorická a plná vitamínů. Poradíme, jak v obchodě vybrat ta nejlepší

Ostatní 20. října 2017 | 08:52 — Anna Novotná
Jablko jsou velmi oblíbená. Každým rokem se u nás sklidí přibližně 230 000 tun jablek a ročně sníme průměrně kolem 22 kilogramů. Jablek u nás bylo vždycky hodně, proto mohou být pro někoho docela všední, ale nepodceňujme je!
Další 4 fotografie v galerii
Jablka mají poměrně málo kalorií a naopak obsahují mnoho cenných výživných látek a vitaminů / Pixabay

Jablka mají poměrně málo kalorií a naopak obsahují mnoho cenných výživných látek a vitaminů. Nejbohatším zdrojem těchto látek je slupka, proto bychom měli jíst jablka pokud možno neloupaná.

Na co si dát pozor při nákupu jablek? Jak jablka uchovávat a proč jsou lepší tuzemská?

Česká jablka

V České republice se jablka pěstují převážně v systému tzv. integrované produkce. Jde o pěstitelský systém šetrný k životnímu prostředí, který zaručuje vysokou kvalitu jablek.

Náročnost pěstování stanovená českými normami a metodami, vyzdvihuje v mnohých aspektech české ovoce nad dovážené. Jablka jsou totiž pěstována s ohledem na přírodu a také za využití tradičních postupů. Preferuje se používání šetrných biologických postupů a metod. Chrání se tak přirozené organismy v sadech a okolí. Ovoce i půda jsou pravidelně kontrolovány rozbory. 

Výběrem českých jablek přispíváme k rozvoji sadů, které utváří naši krajinu, a podporujeme tak venkovský prostor. Životní prostředí velmi zatěžuje kamionová doprava. Nákupem tuzemských jablek tak nepřímo chráníme životní prostředí.

Nevybírejte jen očima

Jablka vybíráme nejen očima, ale také čichem. Kvalitní zdravá jablka voní, nejsou potlučená, mají pevnou slupku beze skvrn a měkkých míst. V obchodě musí vždy být na obalu uvedena země původu ovoce a dobří obchodníci uvádějí i jméno konkrétního pěstitele.

Mějte na paměti, že každá odrůda je chuťově nejlepší jen po určité období v roce. Takové období se nazývá konzumní zralost. Měli byste tedy preferovat odrůdy, které jsou v daný moment v optimální zralosti. 

Nebalené (volně ložené) ovoce a zelenina se též v místě prodeje označí informací o zemi původu.

Drobné povrchové vady slupky nejsou výraznou závadou. Jedná se totiž o čerstvý, dalo by se říci „přírodní produkt“, který není nijak posklizňově upravován ani zpracován a je s ním šetrně zacházeno. Každé jablko je originál – i proto se jablka jedné odrůdy mohou od sebe mírně lišit.

Skladování

Jablka zůstanou nejdéle zachovaná v plné kvalitě při teplotách mezi 1 až 2 °C a vysoké relativní vlhkosti vzduchu. Pokud je sami vypěstujete nebo nakoupíte, zůstává ideálním místem pro uskladnění dobře větraný sklep, který je chráněný proti promrznutí. Vlhkost vzduchu můžeme zvýšit nádobami s vodou. Jablka klademe do bedýnek stopkou dolů.

Každý měsíc je třeba provést prohlídku skladovaných plodů, aby se předešlo případnému rozšíření chorob. Jablka skladujeme zásadně odděleně od zeleniny a brambor, aby nenačichla a neztratila svou vůni. Správné podmínky skladování působí i proti ztrátě vitaminů a nutričních látek.

Pokud nemáte sklep, můžete jablka krátkodobě skladovat v lednici, jenom pozor na nízkou vlhkost, která může způsobit jejich vysušování a scvrkávání.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Tesla: Takhle bude vypadat nejrychlejší sériově vyráběné auto světa

Jak se rychle zbavit kašle? Jednoduché přírodní recepty...

Staré štafle nemusí sloužit pouze k práci. Vytvořte si z...

Jak se nejlépe zbavit chemie z ovoce a zeleniny? Poradíme vám...

Vyrobte si česnekový sirup: Již pět kapek na kostce cukru...

Opravit poškozený sádrokarton zvládnete i sami. Poradíme,...

Až třetina českých nemovitostí trpí plísněmi. Poradíme,...