Nevyhazujte kopřivu z vaší zahrady! Tahle léčivá rostina vám pomůže nejen při hubnutí

Zahrada 07. října 2017 | 15:48 — Anna Novotná
Kopřiva je obecně považována za plevel a jakmile ji někdo na své zahrádce objeví, obvykle ji okamžitě i s kořenem trhá ven a likviduje. Je to ale obrovská škoda. Kopřivy se totiž dají skvěle využít, a to nejen v kuchyni!
Dalších 6 fotografií v galerii
Nelikvidujte kopřivy na vaší zahradě! Mohou vám ještě posloužit! / Shutterstock

Už naši předkové považovali kopřivu za takřka zázračnou rostlinu. Pěstovali ji jako krmení pro husy či králíky, jako léčivou bylinu ideální pro očistu těla i jako textilní rostlinu - za druhé světové války se například z kopřivových vláken vyráběly uniformy.

I v moderní době ale lze pro kopřivu najít rozmanité využití. I špičkové kuchaři využívají kopřivu jako oblíbenou přísadou mnoha jídel. Přidat ji můžete například do omelety, polévky, masové nádivky a mladé kopřivové listy jsou také výborné do salátů a polévek zejména v kombinaci s dalšími jarními bylinkami a zeleninou. Lístky kopřivy můžeme přimíchat také do dušeného špenátu, čímž vznikne velmi zdravý kopřivový špenát. Najemno nasekanou kopřivu můžeme též přidat všude tam, kde bychom jinak použili petrželovou nať nebo pažitku, tedy například do pomazánek nebo na zdobení jídel.

Kopřiva je navíc skvělá léčivá rostlina na pročištění krve a krvetvorbu. Má též dobrý vliv i na slinivku břišní, proto se kopřivou snižuje i obsah cukru v krvi. Léčí i nemoci a záněty močových cest a chorobné zadržování močení. Kopřiva je velmi vhodná na jarní či podzimní kúry. Vyzkoušejte čtyřtýdenní čajovou kúru, na jaře z mladých výhonků nebo na podzim po otavě, kdy se všude znovu objevují mladé výhonky.  

Příprava kopřivového čaje

Příprava domácího kopřivového čaje není ničím složitým a zvládne ji určitě každý. Na zahradě či kdekoli venku natrhejte dostatečné množství kopřiv. Natrhejte z nich drobné lístky a dvě lžíce z nich zalijte vroucí vodou. Zakryjte a nechte luhovat cca 15minut. Barva bude krásně zelená a čaj je hotov. 

Popíjení kopřivového čaje pomáhá tělu čistit krev a organismus. Chlorofyl obsažený v kopřivě působí povzbudivě na náš metabolismus a zároveň je dobrý v boji proti chudokrevnosti. Kopřiva také pomáhá proti revmatismu, má protizánětlivé a dezodorační účinky a také urychluje hojení ran. A to rozhodně není vše, co kopřiva umí! Má totiž také protiprůjmové a antivirové účinky, podporuje činnost slinivky a vaječníků a pomáhá i k tvorbě mateřského mléka.

Kkonzumace čaje je vhodná také pokud se snažíte zhubnout, neboť je schopen vyčistit váš organismus. Za tímto účelem je doporučená dávka dvou šálků za den po dobu dvou až tří týdnů.

Jak kopřivu sušit?

Kopřivu je nutné začít sušit co nejrychleji po jejím sběru, aby si zachovala svou původní zelenou barvu. Sušíme buďto přirozeně v polostínu s dostatkem čerstvého vzduchu, nebo uměle - teplota však nesmí přesáhnout 60 °C. Sušení by mělo být rychlé. Sušením dojde k odstranění případných toxických látek, které se mohou vyskytovat v mladších rostlinách.

Žahavá zelená rostlina má uplatnění i v kosmetice. Pomáhá zabránit vypadávání vlasů, zamezuje tvorbě lupů a vlasům dodává úžasný lesk. Navíc dokáže vlasy ztmavit. Už naše prababičky si připravovaly kopřivový šampón.

Kopřiva na pleť

Kopřiva je také výborná na pleť, pomáhá ke zdravému a krásnému vzhledu, využít ji můžeme více způsoby.

Jednou z možností je vyrobit si kopřivovou pleťovou masku, která prospívá zejména suché pokožce. Šťávu z čerstvých kopřiv smícháme s medem, naneseme na obličej a dekolt, necháme působit 20 minut a poté opláchneme vlažnou vodou.

Na pleť trpící akné je takté vhodná kopřiva. Tentokrát využijte odvar z listů kopřivy. Obličej pravidelně omývejte vlažným odvarem z listů. V boji proti akné je vhodné spojit tuto kúru i s pitím kopřivového čaje.

Kopřiva poslouží i přímo na zahradě

Kopřiva odpuzuje totiž mšice a housenky. Zkuste si připravit nálev, který je velmi účinný proti mšicím a sviluškám. Rozdrobte kopřivové listy se stonkem a nechte je vyluhovat ve studené vodě. Pokud máte čerstvou kopřivu na litr vody použijte kopřivy. Pokud máte sušenou, stačí dvacet gramů.

Použijte dřevěnou nebo keramickou nádobu s víčkem a každý den směs zamíchejte. Po uplynutí čtrnácti dnů, kdy už nálev neobsahuje pěnu, ho přefiltrujte. Tuto směs zřeďte vodou, aby dvakrát zvětšila svůj objem. Například pokud máte jeden litr smšsi, přilejte další dva litry vody.

Mít kopřivy po ruce je výhoda, nesnažte se je proto ze zahrady zcela vymýtit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu